Cum ştii ca suferi de diabet?

Cum ştii ca suferi de diabet?

800.000 de romani cu diabet sunt inregistrati in evidentele medicale.

Cum multe cazuri raman nediagnosticate, nimeni nu ştie care este incidenta reala a acestei boli ce caştiga rapid teren. Cauza: stilul de viata modern (sedentarism + hrana nesanatoasa).

Exista şi o veste buna: "depistat din timp, diabetul poate fi tinut sub control", spune dr. Elena Mihai.

Diabetul apare in momentul in care organismul nu mai "ştie" sa utilizeze corect insulina - hormonul care ajuta glucoza (zaharul) sa patrunda in celule. Astfel, zaharul se acumuleaza in exces in sange, producand hiperglicemia.

Care sunt cele doua «fete» ale bolii?

Cel mai frecvent este diabetul de tip 2 (non insulino-dependent), care survine, de regula, la persoanele supraponderale, trecute de 50 de ani.

Diabetul de tip 1 (insulino- dependent), in schimb, e mai frecvent la copii şi la adolescenti şi este insotit de pierderea brusca in greutate. In ambele situatii, tratamentul (cu medicamente şi administrarea de insulina) are rolul de a regla glicemia, pentru a evita complicatiile (accidente vasculare, neurologice etc.). Semnalele de alarma in cazul diabetului de tip 1, semnele care anunta instalarea bolii sunt: oboseala accentuata, nevoia frecventa de a urina, setea intensa, apetitul crescut asociat cu pierderea in greutate; uneori, respiratia cu iz de acetona, dureri abdominale şi stari de voma.

Diabetul de tip 2 evolueaza in tacere. Simptomele pot fi aceleaşi, ca şi in cazul diabetului de tip 1, dar, in multe cazuri, boala este descoperita cand pacientul ajunge la medic cu alte probleme - dureri in picioare, scaderea acuitatii vizuale, tulburari de erectie, infarct – care reprezinta, de fapt, complicatiile provocate de diabet. Boala poate fi transmisa pe cale genetica Daca unul dintre parinti are diabet de tip 2, copilul are un risc de 40% de a face, la randul lui, boala. Cand ambii parinti sunt diabetici, riscul copilului creşte la 60%. De aceea se recomanda o atentie sporita in aceste situatii.

Simptomele diabetului :

* Foame mare cu scadere inexplicabila in greutate

* Sete mare cu ingestie de cantitati mari de apa

* Urinare frecventa

* Uscaciunea gurii

Diagnosticul diabetului zaharat :

Determinarea glicemiei dimineata pe nemancate se face dupa cel putin 8 ore de repaus alimentar. Este o analiza uzuala si ieftina care se face prin recoltarea de sange venos sau prin testare pe glucometru. La persoanele cu peste 45 de ani se recomanda ca glicemia sa fie testata la fiecare 3 ani.

Glicemie > 200 mg / dl in orice moment al zilei fara a tine cont de perioada scursa de la ultima masa, asociata cu simptome caracteristice diabetului SAU Glicemie dimineata pe nemancate > 126 mg / dl SAU Testul de toleranta la glucoza (test specific care se face in unitatile avizate) la 2 ore > 200 mg / dl

Care sunt persoanele cu risc de a dezvolta diabet?

* Obezii

* Femeile ce au avut diabet gestational si au dat viata unor copii cu greutate peste 4 kg la nastere

* Hipertensivii

* Copii pacientilor cu diabet zaharat (transmitere genetica)

* Cei care au lipidele sangvine crescute (cholesterol, trigliceride, LDL ).

Complicatiie diabetului zaharat :

* Coma cetoacidotica (cu scaderea ph-ului sangvin, coma, chiar moartea pacientului)

* Coma hipoglicemica (la cei in tratament cu doze mari de antidiabetice sau insulina)

* Macroangiopatia diabetica (afectarea vaselor de calibru mare si mijlociu din pricina tulburarilor metabolice aparute in cadrul bolii)

* Microangiopatia diabetica (afectarea vaselor de calibru mic): afectarea vaselor ochiului, care poate evolua pana la orbire, a vaselor rinichiului, care poate duce la insuficienta renala, afectarea nervilor.

Tratamentul diabetului :

* Controlul glicemiei prin antibiabetice si injectii cu insulina

* Regim alimentar (trebuie evitati hidratii de carbon: dulciuri, fainoase, cartofii, lactate, paine, mamaliga)

* Exercitiu fizic

Diabetul este o boala cronica care face ca 3,2 milioane de oameni sa moara in fiecare an din pricina complicatiilor. Previziunile OMS arata ca diabetul si complicatiile sale sunt unul din principalele cauze de handicap si una din principalele cauze de moarte in urmatorii 25 de ani.

Diabet zaharat gestational - este tipul de diabet care apare in timpul sarcinii; adesea revine la normal dupa sarcina, dar trebuie tinut sub observatie; pacienta are apoi risc cu 50% mai mare sa dezvolte un diabet zaharat tip 2; se trateaza cu regim alimentar si insulina deoarece in timpul sarcinii nu se iau antidiabetice orale.

Factori ce predispun la diabet zaharat tip 1

Predispozitia genetica, infectiile cu virusuri care au predilectie pentru tesutul pancreatic (virusul rubelolic, virusul urlian, virusul mononucleozei infectioase etc.), factorii alimentari (unele proteine din laptele de vaca introdus prea devreme in alimentatie la copii, cafeaua consumata de copii, nitrozaminele) se numara printre factorii predispozanti ai diabetului zaharat tip 1.

Factori ce predispun la diabet zaharat tip 2

Printre factorii care predispun la dezvoltarea diabetului zaharat tip 2 se numara: factorii ereditari-genetici, stilul de viata nesanatos cu alimentatie hipercalorica, obezitatea - in special cea de tip abdominal, sedentarismul, fumatul si consumul de alcool in cantitate mare, stresul etc.