Ce analize se fac pentru inima?

Ce analize se fac pentru inima?

                          1. Electrocardiograma (EKG sau ECG) este un test absolut inofensiv si nedureros de verificare a problemelor legate de activitatea electrica a inimii, insa nu poate sa depisteze un viitor infarct.

Exista o serie de medicamente care schimba rezultatele electrocardiogramei, din aceasta cauza trebuie sa ii spui medicului despre toate medicamentele prescrise si neprescrise pe care le-ai luat.

De regula, un test complet dureaza intre 5 si 10 minute, timp in care:

- Vei fi intins/a pe un pat sau masa.

- Pe maini, picioare si piept vor fi plasate mici discuri de metal (electrozi).

- Un gel pentru EKG va fi aplicat pe piele pentru a forma o bariera intre piele si electrozi si pentru a imbunatati conducerea impulsurilor electrice;

- Electrozii atasati pe piele sunt conectati la un aparat care reproduce activitatea inimii pe hartie;

- In timpul testului vei fi rugat/a sa respiri normal, iar uneori vei fi rugat/a sa iti tii respiratia. In timpul testului nu trebuie sa vorbesti;

- In cazul barbatilor care au mult par pe piept, o mica suprafata trebuie rasa pentru a se putea face legatura cu electrozii;

- Dupa ce s-a treminat testul si va trebuie sa iti indeparteze electrozii s-ar putea sa simti o mica ciupitura.

 

2. Analiza de sange prin care se poate depista nivelul de proteina C reactiva.

                             Aceasta proteina se gaseste in plasma si este sintetizata de ficat si celulele grase ale corpului, iar pentru a determina concentratia ei este necesara recoltarea unei probe de sange. In general, in maxim 24 de ore se stabileste concentratia proteinei C reactiva, iar valoarea normala acceptata se situeaza intre 0- 1.0mg/dl sau sub 10mg/l.

 

3. Tomografia computerizata (CT) se face doar la recomandarea medicului, deoarece este o metoda de investigatie iradianta care prin repetare creste riscul de cancer. Doar in situatiile in care celelalte teste nu ofera un diagnostic corect vei fi indrumat pentru o tomografie computerizata.

4. Angiografia se recomanda cand e necesara investigarea vaselor inimii. Este un test pentru care se folosesc raze X (cu toate ca sunt in cantitate mica, nu este indicat sa fie efectuat de catre femeile insarcinate) si o substanta de contrast pentru a se vedea fluxul sanguin. Testul poate sa identifice blocaje ale arterelor de la baza inimii, anevrisme, probleme la nivelul arterelor renale, malformatii vasculare sau cheaguri de sange la plamani.

5. Radiografia toracica (doar la recomandarea medicului) este utila pentru depistarea problemelor cardiace precum inima marita sau insuficienta cardiaca.

                     "Bolile de inima, mai periculoase decat cancerul" Potrivit Societatii Romane de Cardiologie.

Boala cardiovasculara ucide mai multi oameni decat toate formele de cancer la un loc, cu un procentaj mai crescut in randul femeilor (55% din decese), decat in randul barbatilor (43% din decese) si o mortalitate mai crescuta in randul pacientilor cu o pozitie economico-sociala scazuta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca incidenta bolilor cardiovasculare va scadea cu mai mult de jumatate daca:

- ai o valoare redusa a tensiunii arteriale (sub 140/90 mmHg);

- ai o greutate corporala normala; renunti la fumat;

- daca nivelul colesterolului total este in limite normale (sub 190 mg/dl);

- alegi o alimentatie sanatoasa; ai activitate fizica adecvata (minimum 30 de minute pe zi);

- eviti stresul excesiv.

 

Hipertensiunea arteriala trebuie luata in serios

Hipertensiunea arteriala este o conditie periculoasa, intrucat majoritatea oamenilor care o experimenteaza nu are niciun simptom care sa semnaleze prezenta acesteia. Din aceasta cauza, unii bolnavi nu iau masurile necesare, nu urmeaza tratament medicamentos si nu fac schimbari ale stilului de viata, esentiale pentru imbunatatirea starii lor de sanatate.

Coarctatia de aorta

Aceasta conditie este caracterizata de ingustarea aortei, cel mai frecvent, distal de artera sublaviculara stanga, aproape de canalul arterial. La cei mai multi dintre bolnavi, coarctatia de aorta este juxtaductala. Coarctatia de aorta este localizata, de cele mai multe ori in apropierea unei leziuni congenitale, dar poate fi, rareori, dobandita in urma unei disectii aortice cauzata de trauma. Acest lucru cauzeaza hipertensiune arteriala in partea superioara a corpului si hipoperfuzie in partea inferioara a corpului. Cazurile severe se pot manifesta in perioada neonatala sau pot trece neobservate si vor fi diagnosticatr in copilarie sau mai tarziu.

Pericardita

Inima este situata in centrul toracelui si este inconjurata de o tunica externa numita pericard. Aceasta tunica are doua straturi, unul care inconjoara perfect muschiul inimii si un strat mai flexibil care inconjoara primul strat al pericardului. Inflamatia tesutului pericardului este o conditie posibil grava si poarta denumirea de pericardita.

Hipertrofia cardiaca

Hipertrofia cardiaca se refera la marirea muschiului inimii, ca urmare a diferiti factori. Desi este asociata deseori cu hipertensiunea arteriala cronica, hipertrofia cardiaca poate fi, de fapt, un raspuns fiziologic normal. In cele mai multe dintre cazuri, extinderea si ingrosarea muschiului inimii ar putea chiar sa declanseze decesul unei persoane. Hipertrofia cardiaca este un raspuns a miocardului la diversi stimului fiziologici, patologici, mecanici si hormonali, care ingreuneaza activitatea inimii si contribuie la cresterea volumului de munca a acesteia. Raspunsul hipertrofic poate fi maladaptiv sau compensatoriu, in functie de caile de semnalizare specifice implicate. Hipertrofia ventriculara este asociata cu un risc semnificativ crescut de dezvoltare a insuficientei cardiace, dar si a aritmiei maligne. Hipertrofia cardiaca concentrica implica ingrosarea miocardului si rezulta in urma diminuarii marimii camerelor inimii, a ventriculului stang, dar si a celui drept. Conditia este deseori asociata cu decesul si poate contribui la aparitia insuficientei cardiace. In majoritatea cazurilor, cresterea si extinderea in mod excesiv a muschiului cardiac este inregistrata la nivelul ventriculului stang si drept. Aceste zone sunt responsabile pentru pomparea sangelui: ventriculul stang pompeaza majoritatea cantitatii sangelui in corp, in timp ce ventriculul drept furnizeaza sange doar plamanilor.

Hipertrofia inimii

Poate sa apara in fiecare din cele doua ventricule. Principala problema o reprezinta reducerea fluxului de sange de la si spre inima.