Cand e medical necesar sa lipseasca copilul de la scoala sau gradinita?

Cand e medical necesar sa lipseasca copilul de la scoala sau gradinita?

                        Primele saptamani intr-o colectivitate, echivaleaza si cu primul contact cu germeni necunoscuti organismului puiului tau si fata de care nu a dezvoltat inca anticorpi. Este o perioada trecatoare, care nu trebuie sa te descurajeze. Aproape toti copii trec prin asa ceva. In timp, rezistenta copilului tau la germeni va creste.

Totusi, daca puiul tau este bolnavior nu il trimite asa la gradinita, deoarece reprezinta un risc pentru cei din jur. Este o regula a comportarii intr-o colectivitate, care demonstreaza responsabilitate si grija.

La gradinitele cu program prelungit, exista cateva ore de somn pentru cei mici. Convinge-ti puisorul sa profite de ele. Somnul este deosebit de pretios, mai ales la varste fragede. Daca nu poate sau nu doreste cu niciun chip sa doarma, invata-l ca in acele ore sa se joace in liniste astfel incat sa nu-i deranjeze pe ceilalti. Copilul tau isi va petrece in acest loc nou cel putin 8 ore pe zi, va fi inconjurat de alti copii, va respecta un program strict si va fi nevoit sa asculte instructiunile educatoarelor.

Pentru cei mai multi copii, aceasta este o etapa dificila la care se adapteaza cu greutate uneori. Dar este o perioada utila pentru dezvoltarea lui, intrucat se va obisnui cu viata in colectivitate si va fi pregatit pentru scoala. Poti merge linistita la serviciu intrucat in tot acest timp copilul tau va fi supravegheat de personal specializat, va lua parte la diverse activitati distractive si educative care vor contribui la dezvoltarea lui.

                  Asa cum tu ai cautat gradinita potrivita o anumita perioada si pe el trebuie sa il pregatesti din timp vorbindu-i despre schimbarile care se vor petrece in viata lui. Pana acum, parintii au fost universul lui, iar tu, mamica lui, i-ai dedicat tot timpul si l-ai rasfatat cum ai putut mai bine. Pentru ca aceasta schimbare sa nu produca in mintea lui un soc prea greu de suportat si sa nu considere plecarea la gradi drept un abandon, trebuie sa ii prezinti fiecare detaliu al acestei etape.

- Este bine sa ii prezentati gradinita ca pe un loc de poveste plin de jucarii si de parteneri de joaca in care sa isi doreasca sa isi petreaca timpul.

- Evita sa-ti imbraci micutul in haine pretentioase, scumpe. Acesta, jucandu-se, mai mult ca sigur ca nu va putea pastra acele hainute impecabile, asadar efortul tau financiar va fi in van.

- Oricat ar insista, nu-i lasa micutului alimente periculoase, cum ar fi alunele, nucile, capsunele. Chiar daca puiul tau stie cum sa pape o aluna este mai sigur sa fii de fata. Pericolul de a se ineca exista. Alimentele ce pot produce alergii nu sunt o buna alegere pentru ca multi copii simt nevoia sa faca schimb sau sa imparta. Un astfel de aliment, ajuns in gurita unui alt copil alergic, poate provoca accidente grave.

- Igiena este deosebit de importanta, asa ca un micut ar trebui sa se descurce singur la toaleta, sa stie ce este si cum arata sapunul lichid, cum sa-si curete manutele de microbi cu ajutorul lui si al apei si unde trebuie sa se stearga astfel incat sa nu faca dezordine in jurul lui.

- La ora mesei, puiul ta va fi nevoit sa se infrupte cu bunatatile de la gradi. Repeta cu el acasa miscarile si ajuta-l sa-si imbunatateasca abilitatile motorii de a manui tacamurile.

- Va veni un moment in care puiul tau va trebui sa coloreze, sa deseneze, ba chiar sa invete sa faca bastonase sau forme. Ca sa nu fie luat prin surprindere, cumpara-i din timp cateva creioane colorate si carioci si arata-i cum sa folosesc. Se va indragosti de ele, cu siguranta!

                Cand copilul se plange de dureri de burtica sau de cap parintii se confrunta destul de des cu aceasta dilema: copilul poate merge la scoala sau trebuie sa ramana acasa?

              Specialistii ne sfatuiesc sa trimitem copilul la scoala (gradinita) doar daca este suficient de bine incat poate sa invete (sa se joace). Daca parintii suspecteaza ca acuzele sunt inventate de copil pentru a a lipsi de la scoala, atunci e bine sa privim lucrurile “global”:

E luni si de obicei lunea copilul inventeaza motive sa stea acasa?

De obicei nu vrea sa merga in colectivitate?

Are febra?

Pare “bolnav”?

                  Mai jos sunt cateva semne si simptome care impun retinerea copilului acasa si, eventual, o vizita la pediatru:

- febra peste 38°C;

- durere de gat persistenta peste 48 de ore, eventual asociata si cu febra;

- eruptie cutanata;

- secretii nazale abundente;

- durere importanta de ureche;

- tuse persistenta;

- diaree;

- cefalee, in special daca e asociata cu febra.

Daca aceste semne si simptome dispar (cu tratament sau spontan) si nu mai apar timp de 24 de ore copilul poate merge la scoala.